2024 Hyundai Santa Fe ve 2023 Santa Fe Karşılaştırması

İlk nesil Hyundai Santa Fe, neredeyse çeyrek yüzyıl önce, 2000 yılında tanıtıldı. Bu ute'nin tanıtımı, Hyundai'nin SUV üretimine ve satışına ilk adımını attığı anlamına geliyordu. Santa Fe, hemen büyük bir başarı yakalayarak hızla Kore markasının en çok satan aracı haline geldi.

Elbette, geçen yıllar içinde Santa Fe birçok mekanik ve stil değişikliğine uğradı ve 2019 yılında dördüncü nesile ulaştı. 2024 model yılı için beşinci nesil Santa Fe, dördüncü nesilden tamamen farklı bir görünüme sahip. Aslında, yeni versiyon, öncekine göre daha çok Land Rover Defender'a benziyor.

Boyutlar ve Tasarım

Dördüncü nesil Santa Fe piyasaya çıktığında, orta boy SUV segmentine hoş değişiklikler getirdi. Izgara tasarımındaki çokgen şekil, daha modern bir görünüm sunarken, iç mekanda basit ve anlaşılır bir düzen vardı. İç kısım lüks olmasa da rahat ve ergonomikti. Aynı zamanda arka cam, öncekinden daha dik bir yapıya sahipti, arka koltuk baş mesafesini ve bagaj alanını artırmıştı.

Yeni beşinci nesil Santa Fe, çok daha dikkat çekici bir tasarım getiriyor ve biz bu tasarımı beğeniyoruz. Son iki nesil arasında daha dik hale gelen arka cam tekrar dikleşiyor. Hyundai, bu değişikliğin arka koltuk baş mesafesini ve bagaj alanını iyileştirmeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. Santa Fe'nin far ve stop lambalarındaki H şekilli elemanlar, kutu şeklindeki gövdeyle uyumlu bir şekilde tasarlanmış ve adeta "HYUNDAI!" diye bağırıyor. Gözünüzden kaçırmamanız için.

2024 Santa Fe, önceki modele göre 1.8 inç daha uzun ve şimdi uçtan uca 190.2 inç ölçüyor. Yeni versiyonun dingil mesafesi de 1.9 inç uzayarak 110.8 inçe ulaşıyor. Hyundai, daha uzun dingil mesafesi ve kare şeklindeki arka uç sayesinde daha iyi yolcu alanı ve bagaj kapasitesi sağladığını iddia ediyor. Yeniden tasarlanmış arka kapak neredeyse yere neredeyse dik bir açıyla duruyor ve öncekinden daha geniş bir açıklık sunuyor.

Yeni ve eski Santa Fe'nin her ikisi de 74.8 inç genişliğe sahip, ancak 2024 modeli 1.1 ila 1.8 inç daha yüksek ölçülüyor. Çatı rayları eklenirse ekstra 2 inçlik yükseklik elde edilir. İç mekanda, ikinci sıra diz mesafesi de artmış, hibrit model için 0.8 inç, sadece benzinli model için ise 1.4 inç.

İç Mekan

Eğer yeni Santa Fe'nin dış görünümü, birinin Land Rover Defender'ı hatırlayarak tasarladığı gibi görünüyorsa, iç mekan da adeta gerçek bir Defender içinde tasarlanmış gibi görünüyor. Hyundai'nin kabininde, daha öncekinden çok daha üstün bir hava hakim, tasarımıyla adeta Land Rover üretim hattından çıkmış gibi görünen yeniden tasarlanmış üç kollu direksiyon simidi bulunuyor.

Yeni Santa Fe ile son versiyon arasındaki en önemli farklardan biri, üçüncü sıra koltukların eklenmiş olmasıdır. Diğer pazarlarda satılan modellerde ekstra sıra sunulurken, ABD'de satılan modeller sadece iki sıra koltuğa sahipti. Yeni ikinci ve üçüncü sıra koltuklar düz bir zemin oluşturmak için katlandığında, ön koltukların arkasından depolama alanına sürekli bir alan açılıyor.

2024 modelin gösterge paneli, aynı eğimli parçanın altına yerleştirilen çift 12.3 inçlik ekranla birlikte geliyor ve bu tasarım, diğer yeni Hyundai modelleriyle uyum sağlıyor. Far ve stop lambalarındaki "H" tasarımı, hava bacağı açıklıklarında da tekrarlanıyor ve yeni üst ve alt göz koymalıklarını ayırıyor. Yeni Santa Fe ayrıca akıllı telefonlar için çift kablosuz şarj pedi ve göz koymalığının üstünde bir UV-C dezenfektan tepsisi de içeriyor.

Güç Aktarma Organları Seçenekleri

ABD'de, yeni nesile geçişte standart 2.5 litrelik dört silindirli motor (191 beygir gücü) ve 260 beygir gücündeki tak-çalıştır hibrit güç aktarma organları terk edildi. Bunun yerine, ABD'de satılan yeni Santa Fe modelleri, iki güç aktarma organı seçeneğiyle geliyor. Ön tekerlekten veya dört tekerlekten çekişli olarak tercih edilebilen, turboşarjlı 2.5 litrelik dört silindirli motor, 277 beygir gücü ve 311 pound-feet tork üretiyor. Bu motor, sekiz vitesli çift kavramalı otomatik şanzımanla eşleştirilmiştir.

Eğer bu seçenek size uygun gelmiyorsa, Hyundai aynı zamanda turboşarjlı 1.6 litrelik dört silindirli bir motoru ve altı vitesli otomatik şanzımanı da sunuyor. Şirket, resmi olarak kombinasyon halindeki güç çıkışını açıklamamış olsa da, geçmiş versiyona benzer rakamlar beklememiz gerektiğini belirtti. Bu konfigürasyon, dört silindirli motora eşlik eden elektrik motoruyla birleşerek toplamda 226 beygir gücü üretiyordu.

Beklenen Fiyat Ne yazık ki, temel motorun kaybı, artan iç mekan çekiciliği ve aracın büyümesi, daha pahalı bir orta boy SUV için uygun bir tarif oluşturuyor gibi görünüyor. Önceki modelin fiyatı 30,000 doların biraz üstündeydi ve en ucuz hibrit seçeneği 37,000 dolar civarından başlıyordu. Bizim beklentimiz, yeni versiyonun da benzer bir fiyat aralığında başlamasının olası olduğu yönünde. Tahminimize göre, diğer donanım seçeneklerinin de benzer şekilde daha üst sınıfa yöneleceğini düşünüyoruz. En üst donanım seviyesi olan Calligraphy versiyonunun, muhtemelen eski nesil Santa Fe'in o versiyonundan yaklaşık 6,000 dolar daha fazla, yaklaşık 50,000 dolar civarında başlayacağını tahmin ediyoruz.

Sammax Oto

Copyright © 2024 | Sammax Oto | Tüm hakları saklıdır. | Design By Cogen® Yazılım, Ankara Web Tasarım